Ett ögonblick, Per Linzander

Per, eller Perry som han kallas i Loket-kretsar är 35 år gammal och skall i juletid fylla 36 år. Tidigare lagkapten, mittbackgeneral och trotjänare i Loket sen millennieskiftet. Är medlem i bandet Merkin, som bland annat skapat lokomotivlåten "La Squadra de la competetion", som Perry sjunger in, med körhjälp från ex antal Loketprofiler från förr. Han bor i radhus i västerort med fru och 2 småkids. Men nuförtiden så är han diktator i laget, tillsammans med Daniel ”Setta” Setterwall. Tillsammans så leder de laget som i år slutade på en imponerande 5e plats i Div 5 med 41 inspelade poäng, och avancemang till Sthlm Cups 3e omgång. Vilket var första gången sedan det förra decenniet.

Såhär efter att säsongen är slut, har säsongen motsvarat dina förväntningar?

Jag måste vara tråkig här och svara precis som min vördade kollega Setterwall, både ja och nej. Rent tabellmässigt går det ju inte att säga annat än att vi verkligen har lyckats med våra föresatser inför året och under stundom har vi också presterat en fotboll som kanske till och med har varit bättre än vad iaf jag hade förväntat mig. Samtidigt finns det en del plumpar i protokollet som svider lite nu när man summerar året. Ett par riktiga genomklappningar samt svaga resultat mot bottenlagen gjorde att vi missade chansen att vara med och slåss om seriesegern. Det är synd då vi snudd på överpresterade mot topplagen och tog 18 av 24 möjliga poäng mot lagen ovanför oss i tabellen vilket är riktigt starkt.

Frånsett det rent sportsliga så fortsätter vi att utvecklas på alla plan och som helhet har det ändå varit en ytterst positiv säsong med många skratt och mycket glädje. Det enda riktigt negativa under året var att jag missade chansen att ta min tredje raka femkampstitel efter ett barnrelaterat debacle på hemmaplan. Det kommer gräma mig till dess att jag tar tillbaka trofén nästa sommar.

Efter din andra säsong som diktator, vad tycker du om din säsong på tränarbänken?

Jag har fortfarande otroligt mycket att lära, både vad det avser det fotbollstaktiska såväl som på ledarskapssidan. Jag vet att jag har begått vissa misstag under året men jag känner mig samtidigt stark i min övertygelse och mitt engagemang för laget och klubben. Jag är oerhört känslostyrd under en fotbollsmatch och kan ibland bli alldeles för uppjagad men jag inbillar mig att jag blir bättre och bättre på att hålla mig lugn och istället fokusera på analys och matchcoachning. Som vi många gånger har deklarerat så är vi alltid öppna för diskussioner kring träningsupplägg, uttagningar eller taktik etc. och jag hoppas att fler tar chansen att faktiskt komma till oss och ta upp eventuella frågor eller problem då det i allra högsta grad bidrar till min individuella utveckling som ledare och i slutändan då också Lokets utveckling som lag och förening.

Att dessutom få jobba så tätt med Setta är oerhört utvecklande på alla tänkbara nivåer. Vi diskuterar väldigt mycket kring allt från laguttagningar till ekonomi och jag kan med viss stolthet säga att vi (näst intill) aldrig tar ett oöverlagt beslut om vi inte tvingas till det av yttre förutsättningar. VI är framför allt extremt enade i det faktum att allt vi gör och bestämmer oss för är för Lokomotivs bästa på såväl kort som på lång sikt. Sedan blir det förstås inte alltid rätt ur ett objektivt perspektiv men vi försöker alltid att lära oss av eventuella misstag. Sedan tycker jag när jag ser på vårt samarbete lite från ovan att vi har en jävligt bra dynamik oss emellan. Det blir som en naturlig ”god cop/bad cop”-pryl som jag tror och hoppas kan vara bra, såväl för oss själva som ledarteam, som för gruppen.

Vilka matcher (både bra och dålig) kommer du minnas mest från året?

Det för mig absolut mest framträdande minnet från den här säsongen är stämningen i omklädningsrummet efter att vi förlorat hemma mot Saltsjöbaden efter en riktigt svag prestation. Det var så oerhört nattsvart, dystert och tryckt att jag mådde fysiskt dåligt när jag var där inne. Jag tror att det var där och då som riktningen för vår förhållandevis framgångsrika säsong stakades ut. Det var som att samtliga på plats bestämde sig för att ”så här illa får det fan inte bli igen” och efter den matchen radade vi upp en härlig svit där vi bland annat slog Långholmen, Boo och Hanviken inom loppet av en vecka. För att parafrasera Elias Gergi, det är i motgång som man ser vilket virke folk egentligen är gjorda av. Det var ett klassiskt definierande ögonblick.

Sedan sticker såklart segermatchen mot Sollentuna FK i cupen ut från mängden. Inte bara för att den ligger färskt i minne men uppladdningen inför den drabbningen och hur väl allting föll ut vittnar om vilken enorm kraft och kapacitet som finns i den här gruppen. Vi var så otroligt bra, disciplinerade, aggressiva och bokstavligen sprudlade av Lokomotivanda att jag verkligen kände en genuin stolthet över att få leda det här laget. Det var och är en väldigt mäktig känsla!

Om du skall lyfta fram någon persons insatser i IF Lokomotiv Blackeberg säsongen 2014 (på plan eller utanför), vem skulle det då vara?

Alla som bidragit med insatser utanför planen ska naturligtvis hyllas. Web-redaktionen med Jocke i spetsen, Fällan som verkligen har gjort ett strålande arbete med materialbitarna, Eventchefen Sjödén med consigliere Brienza som radarpartner och inte minst Karlman som gör ett fantastiskt jobb med att hålla ordning på våra finanser samt sköter alla bokningar. Betydelsen av hans arbete kan inte underskattas.

Slutligen vill jag verkligen understryka vilket enormt nedranns jobb min kollega Setta gör. Att killen har rattat Loket i 18 år är så sinnesjukt imponerande att det inte går att förstå. Han borde ha en permanent hatt.

På fotbollsplanen är det många som har svarat för oerhört fina prestationer och så länge jag inte nämner någon så glömmer jag heller ingen. Det som verkligen är roligt är att alla nya killar som kommit in i laget verkligen har tagit för sig och i allra högsta grad bidragit till att vi är idag är ett mycket stabilare fotbollslag än vi var för ett år sedan.

Lagets form sviktade rejält i början på augusti, tror du att det var en naturlig reaktion från vår framgångsrika vårsäsong eller vad är dina funderingar?

Jag tror, såklart, att vår formsvacka i augusti berodde på en kombination av en mängd olika faktorer. Dålig träningsfrekvens under sommaren, svag närvaro, skador etc. etc. Det kändes framför allt som att vi drabbades av en dipp i engagemanget och om inte motivationen finns på plats är det svårt att vinna fotbollsmatcher, så är det bara. Men vi lyfte oss själva i nackskinnet och kom tillbaka starkt på senhösten och det är bara ännu ett kvitto på den potential som finns i laget.

Du har varit lagkapten och general i backlinjen, men nu är du tränare och general på helt andra premisser. Du styr hur vi skall spela, vem som skall spela och hur vi ska träna, är det mer givande än att vara den som utför jobbet på planen? Går rollerna att jämföra?

Jag saknar verkligen att spela. Det går inte att sticka under stol med. Alla som någon gång suttit vid sidan av planen vet hur frustrerande det kan vara och jag ”tvingas” göra det varje match…

Men nu när jag är för gammal, tung och/eller skadebenägen för att kunna bidra på planen så är diktatorsskapet verkligen det näst bästa. Jag älskar fotboll i allmänhet och Lokomotiv i synnerhet och det finns inte i min självbild att jag inte ska vara en del av Loket. Jag har ju varit verksam här i dryga 15 år, jag har känt kvinnna som numera är min fru blott halva den tiden. Det skojar man liksom inte bort. Den dagen jag inte längre duger till diktator så tar jag hand om tvätten, det är ett löfte.

Sedan är det otroligt roligt, lärorikt och spännande att vara fotbollstränare med allt vad det innebär och jag hoppas kunna få möjlighet och tid att förkovra mig ytterligare inom skrået via utbildningar osv.

Laget utvecklas och blir bättre (16p och +40 bättre målskillnad sen 2013), tycker du att ni tränare utvecklas i samma takt?

Svårt att ge något bra och konkret svar på den frågan. Jag kanske får ställa den frågan till spelargruppen för att få en bra bild?

Jag vill ju hoppas och tro att vi själva utvecklas samtidigt som vi är drivande i att laget och gruppen utvecklas. Dock är jag smärtsamt medveten om att både jag och Setta ligger och tuggar på gränsen av vad som är moraliskt försvarbart när det kommer till att ta tid från familj osv. för att investera i Lokomotiv. Jag hade gärna lagt ner ytterligare tid och kraft om jag hade haft möjlighet men redan nu som det är idag så försakar jag ganska mycket av övriga intressen och sociala aktiviteter för att kunna hålla på med det här. Därför känns det bra att vi nu har engagerat Niclas Tegman för att skapa ytterligare kraft på ledarsidan då han, förutom att vara ett välkommet numerärt tillskott, bidrar med nya idéer och tankebanor vilket alltid är nyttigt.

Vad vill du se att truppen utvecklar till år 2015?

Allt.

Inga officiella träningar på gräs förrän i mitten på januari, vad anser du att truppen behöver göra till dess?

Först och främst ska alla gå på Lokomotivfesten. Sedan gäller det att vila samt göra och tänka på andra saker än fotboll i ett par veckor. Att vi sedan ska komma än bättre förberedda inför nästa säsong än i år anser jag vara en självklarhet för alla i gruppen, det återstår bara att stipulera exakt hur vi ska åstadkomma detta. Självklart ligger även en hel del av ansvaret hos den enskilde individen.

Laget har lottats mot div 6 motstånd i 16dels-finalen av Sthlm cup, redan klara för 8-del?

Medvetet provokativ fråga? Det är fotboll vi håller på med. Jag har inga kommentarer i övrigt på den frågan.

Till sist, är du tränare och diktator för IF Lokomotiv Blackeberg år 2015?

Setta resonerade klokt i att det krävs en revolution för att avsätta en diktator. Dock får vi för resonemangets skulle särskilja vår typ av diktatur från till exempel Saddam´s eller Kim Jong Un´s dito som hade/har ett territorium, en stat och invånare att förhålla sig till. Lokomotiv är gränslöst, en rörelse baserad på värderingar och gruppsammanhållning men ändå demografiskt föränderlig över tid för att ständigt verka för ett högre syfte. Lokomotiv är mer eller mindre Settas skapelse och han är min landsfader och ledstjärna. Jag svär min trohet till Setta och så länge jag har lösenordet till Fogis kan spelarna vara hur revolutionära de vill, jag flyttar inte på mig…