Ett ögonblick, lagkapten Asplund

Sebastian, eller basse som han kallas är 24 år gammal, fyller 25 år på lördag. Han är en utav många i laget som tillhör 89-kullen. Har fått hela sin fotbollsutbildning i Ängby IF, där han spenderade sina sista år i deras A-lag i div 3 och 4. Fostrad vänsterbreddare, men som i Loket har fått en solklar plats på innermittfältet sedan han kom till klubben inför säsongen 2012. Har sina styrkor i sin imponerande vänsterfot, spelsinne och närkampsspel. Uppväxt i Ängby, bromma men bor idag på andra sidan stan i Gubbängen med sambo. Jobbar som målare och är AIK-supporter ut i fingerspetsarna, årskortsinnehavare i både hockey och fotboll. I England är det självklart Leeds United som gäller. Lagkapten i det Lokomotiv som i år gjorde sin bästa säsong någonsin i sin 18 år långa historia.

Femte plats och avancemang i Stockholm cup, vad anser du om årets säsong?

Mycket bra måste jag säga! Innan säsongen visste vi inte riktigt vad vi kunde förvänta oss av våra motståndare i och med seriebytet från Norra till Mellan. Men tycker att vi har visat att vi kan vinna en sån här serie när allt stämmer. Vi hade ju plus på lagen ovanför oss så kan vi bara bli jämnare under ett helt år kan vi vara med och utmana. Ta bort slarvet helt enkelt. Vår sista match för året i Stockholm cup kan vi inte vara annat än nöjda med. Där visar vi att vi är bra i tajta matcher som betyder något och vi ska fortsätta på samma spår nästa år. Så sammantaget är jag mycket nöjd med vad vi i loket presterade i år.

För din del, vad tycker du om dina insatser?

Jag är inte nöjd med mitt spel i år då jag har svajat för mycket i matcherna och haft perioder där jag känt mig direkt svag vilket inte är bra. Jag har höga krav på mig själv och ska träna hårt för att bli bättre till nästa säsong. Det som har varit kul är att poängen har trillat in i jämnare ström men vill utveckla även det så jag kan utmana Krille i poängligan.

Vad är dina starkaste minnen från säsongen? både bra o dåliga.

Mitt bästa minne från året är ute i Hanviken där krille nickar in 2-1 i 40 gradig värme där vi verkligen förtjänade segern. Vi krigade stenhårt i 93 minuter och det lönar sig. Loketandan! Det var en otrolig glädje och något jag bär med mig ifrån fotbollssäsongen 2014. Mitt sämsta minne delar jag nog med många andra och det är Saltsjöbadenmötena och Boo borta. Det var inte alls roligt och något vi verkligen ska undvika i framtiden.

Årets Rookie 2012, MVP 2013, men i år blev det inget nytt I prisskåpet för din del, tankar kring det?

Klart att det är en besvikelse men samtidigt något jag hade på känn. Jag ska jobba stenhårt för att förtjäna ett sånt pris nästa år. Då betyder det att man har gjort något extra bra och det siktar jag alltid på. Men ett stort grattis till Erik för han har varit bäst och har varit otroligt jämn. En mycket välförtjänt vinnare.

Du är uppfostrad i Ängby IF, och spelat där i mer än 15 års tid. Vad tycker du är skillnaden på att tillhöra en större föreningen som Ängby IF, och en mindre förening som Loket?

Det är inte så mycket som skiljer A-lagsverksamheterna åt enligt mig i alla fall. Den stora skillnaden är ju att Ängby erbjuder knattar från 6 år att spela fotboll och det kan ju inte vi. Kravbilden från spelare och ledare är högre i en etablerad division 3-4 klubb som Ängby än hos oss och det är ju inte så konstigt, då vi tidigare enbart har varit en kompisklubb och inte en förening som siktar högre. Men det är på väg att ändras då vi har utvecklats väldigt mycket det 3 år jag har varit här så vi närmar oss Ängby tycker jag. Snart är vi förbi.

Din frispark mot Reymersholm, från ca 30 meter rakt upp i krysset är enligt mig årets mål. Känns det bittert att du inte fick något pris på lördagens gala?

Tack så mycket. Haha Aa lite kanske... Närå men e lite besviken att ingen repris finns att tillgå, hade varit kul att få sen den igen. Det var den bästa träff jag hittills fått i min karriär. Något vi kanske borde införa redan till nästa år.

Vad vill du förbättra till 2015?

Jag skulle rent konkret vilja göra mer poäng och då måste jag bli bättre på att avsluta så det ska jag träna på. Sen behöver jag komma till fler avslutslägen och det gör jag genom att förbättra min fysik så jag orkar mellan straffområde och straffområde. Jag skulle vilja bli jämnare och tror också att fysiken spelar in där. Jag skulle vilja utveckla mitt långa passningsspel så jag kan vända spelet snabbare och effektivare.

Rekordbra säsong för laget detta år, vad anser du om 2015 års säsong?

Vi har ju haft ett toppenår så det är bara att bygga vidare på det tycker jag. Jag tycker att vi ska sikta på en topp 4 placering som det ser ut just nu. Man vet aldrig vad man får för lag i serien men jag skulle gärna se att vi var ett stabilt topplag med chans på seger. Det har vi absolut kvalitet för.

Långt träningsuppehåll, hur håller du igång till träningsstart?

Jag kommer köra en del på SATS och sen blir det köttiga pass ute i Gubbängsspåret med utegym och löpning så ska se till att vara i fin form. Jag har en vietnamresa i december att se fram emot också, så vill ju inte skämmas på beachen. Sen har jag utmanat Wille i Tough Viking 2015 och honom ska jag bara slå.

Du har nu varit lagkapten i två säsonger i Loket, vad anser du om hedersuppdraget?

Ett mycket hedersamt uppdrag och jag är stolt över att vara kapten över Lokomotiv Blackeberg men framför allt över att få vara en del av sån sjukt härlig grupp av människor. Jag är stolt och hoppas att jag gör ett bra jobb som kapten och vill utveckla det under 2015.

Spelar du vidare i IF Lokomotiv Blackeberg år 2015?

Absolut Det är klart att jag gör!