Hallå där Zhenzi!

Under februari kommer redaktionen publicera fem minireportage om personer från Lokomotiv Blackebergs trupp 2018. Det här är det tredje reportaget och det handlar om Lokets energiknippe Zhenzi Zhang.

I början av 2016 fick Loket stifta bekantskap med ett nytt ansikte, Zhenzi Zhang. Under den första tiden i laget gav han ibland ett förvirrat intryck på träningarna men därifrån har utvecklingen gått spikrakt uppåt. Detta är mycket tack vare Zhenzis otroliga drivkraft till att alltid vilja bli bättre, han har en enorm träningsvilja. När han är avbytare är det ingen ovanlig syn att han gör situps, armhävningar eller står i plankställning. Efter träningar när andra bara vill hem och duscha kan ha köra egna intervaller. När han är på planen under match kan man alltid räkna med att Zhenzi har flest löpmeter per minut. Vid seriepremiären 2017 blev Zhenzi inbytt i andra halvlek och efter bara några minuter på plan var han del av ett motlägg och ådrog sig en tuff knäskada. Detta höll honom borta under stora delar av fjolårssäsongen. Under årets försäsong har laget precis avslutat sin futsaltour. Det var matchspel på inomhusträningar där varje spelare räknade sina vinster. Den touren vann Zhenzi vilket är en indikation på vilka framsteg han tagit efter skadan.

Zhenzi, som är uppvuxen I Nanjing strax väster om Shanghai, har bott i Sverige till och från. I Sverige har han studerat med engelska som lärospråk vilket gör att svenskan varken är hans modersmål eller andraspråk. Han är dock driven till att lära sig språket bättre och ser därför helst att att kommunikationen i laget sker på svenska. Av den anledningen genomförde vi även intevjun med Zhenzi på svenska.

- Den där knäskadan du fick förra året. Vad var det för skada? Är du helt återställd från den nu?
- Det var korsbandet. En del av mitt korsband lossnade från fästet. Lyckligtvis observerade läkaren att delen som lossnade hjälpte den andra tillbaka till sin ursprungsplats, så operationen ställdes in. Läkaren sa att det kommer att vara ett ärr och det enda sättet att förhindra skada är att träna benet så stark som möjligt. Efter jag tränat hårt med benet skulle jag vilja säga att jag är 120 procent återställd.

- Du är verkligen ett föredöme när det kommer till att träna. Vart får du energin ifrån?
- När jag var 14 år fick jag en konstig sjukdom. Jag kunde inte ens springa långsamt under den värsta perioden. Då trodde jag att jag aldrig kommer att kunna spela fotboll igen. När jag blev 17 år blev sjukdomen bättre och jag försökte göra armhävningar och några enkla övningar för att återhämta mig steg för steg. Jag är mycket tacksam att jag kan spela fotboll idag. Jag minns tillbaka till dagarna när jag promenerade vid fotbollsplanen och beundrade de som kunde spela. Energin kommer från tacksamhet till livet. Varje dag jag kan träna är en gåva från Gud.

- Du har ju använts i många olika roller på planen under din tid här. Var tycker du själv att du borde spela?
- Jag tror att det finns många spelare som spelat på många positioner i laget. När jag spelade försvarare gav Olle (Wengelin) och (Henrik) Fälldin mig viktiga tips, hur jag ska flytta tillbaka och hur man samarbetar. Jag är bra på att identifiera motståndare och bromsa deras attacker. Men jag behöver fortfarande lära mig hur man ska pressa. När jag spelat mittfält springer jag mycket, men jag måste vara mer offensiv så laget får mer möjligheten att göra mål. Jag tror att den bästa position är den som gäller bäst till situationen. Jag kan använda mina styrkor och utveckla svagheterna. Oavsett vilken position jag spelar måste jag göra mitt bästa för att samarbeta med laget, även om positionen är forward eller målvakt. Jag har erfarenheter av att spela målvakt i korpen (säger Zhenzi med ett skratt).

- Finns det någon spelare du försöker lära dig av? Antingen i laget eller någon känd spelare i världen.
- Olle Wenglin, eftersom han lärde mig så mycket om försvar. Jag är nästan samma storlek som honom, inte stor för en försvarare. Så man måste vara smart.

- Precis som Lasse och Kristian ska du får gissa om kommande säsong. Vem eller vad blir årets positiva överraskning i laget?
- Vi vinner division 6 och går upp till division 5.


Att Zhenzi kommer göra ytterligare framsteg under 2018 är högst troligt. Han inspirerar lagkamraterna genom att med jämna mellanrum publicera videoklipp på när han kör individuell träning på sin fritid. Han är verkligen ett föredöme på många vis!


Tidigare och nuvarande Lokomotivare vars initialer är samma bokstav
Adeola Aderounmu
Björn Bergenheim
Erik Ekengren
Mohamed Messaoud
Mål-Magnus*
Zhenzi Zhang

*Vedertaget artistnamn. Officiellt namn är Magnus Björklund.