Första omgången i cupen avverkad

Klockan 20.00 på fredagen den trettonde oktober gästade Irakiska Vårby vår hemmaborg Stora Mossens IP för spel i Stockholm Cups inledande omgång. För den oinvigde kan två saker kort nämnas. Cupen spelas främst under nästkommande säsong men de två första omgångarna spelas i anslutning till att seriespelet är avslutat på hösten. Överlever laget de två första omgångarna återupptas cupen sedan i feburari/mars med 32-delsfinal. Det andra som kan nämnas är att Stockholm Cup innefattar ett handikapsystem. Antalet divisioner som skiljer lagen åt genererar inför matchen samma antal straffsparkar åt de lag som tillhör en lägre division.

Eftersom Irakiska Vårby spelar en division högre hade Loket en straff att slå. Under året har Tom Hedström eller Christoffer Sjölander förvaltat de straffar som Loket tilldömts men då båda dessa var frånvarande fick Olle Nyberg möjlighet att slå sin första (?) straff någonsin i Lokomotiv. Det vart inga krusiduller utan Olle bombade in bollen hårt mitt i mål och målvakten var chanslös. När matchen sedan drog igång skapade Irakiska ett kanonläge direkt som Joakim Dahlgren i målet avvärjde förtjänstfullt. När mittback Henrik Fälldin behövde utgå p.g.a. ljumskproblem efter bara två minuter uppstod ett smärre kaos i positionsväg och under en period var det rörigt i Lokomotivs försvarsspel. Med tiden satte sig dock detta och Loket kunde själva etablera lite anfallsspel. Med knappa halvtimmen spelad utökade Loket sin ledning till 2-0. Det var som att åka tidsmaskin fem år tillbaka i tiden. Långboll mot Kristian Andersson som till synes först inte blir något men "Krippa" jobbade tillbaka bollen, löpte sig fri, rundade målvakten och la in bollen i mål. Ett typiskt Loketmål historiskt sett. Primitiv speluppbyggnad och en Kristian som gör mål på dåliga lägen. I slutet av första halvlek fick Loket ett mål ytterst tveksamt bortdömt när Fredrik Ohlin skottpassade in en boll som Kristian Andersson stötte i nät.

I pausvilan var Loket överens om att jobbet måste göras första kvarten, sedan kommer motståndarna tröttna. Loket lyckades med detta och mycket riktigt tröttnade Irakiska. I synnerhet slarvade de med hemjobbet och de spelade något som kan liknas vid 5-0-5. Loket skapade flera kanonlägen. William Knowles hade ett stort övertag med sin snabbhet på högerkanten och hittade flera gånger fina inspel till mitten. Närmast mål kom ex-Lokomotivaren Elias Gergi (ställde upp för dagen) när han på volley mötte ett inlägg. Han fick en fin träff men Irakiskas målvakt reflexräddade. Irakiskas skapade inte allt för mycket utan de tilläts mest rulla boll 30 meter från buren och när de kom närmare än så städade Erik Jörmyr eller någon annan bort chansen. Med tio minuter kvar fick matchen sitt avgörande. En inläggsfrispark från vänster slogs av Olle Nyberg. Hårt och flackt slaget inlägg som fick en Irakiskaspelare att nickskarva bollen i egen bur. Efter det spelar Loket direkt dåligt och det är under en period slarvigt positionsspel. Det var därför helt i sin ordning när Irakiska till slut fick en reducering. Uret stog dock på 86 spelade minuter då och Loket kunde sedan utan problem hålla undan med sin tvåmålsledning.

Avancemanget innebär nu att Loket någon gång nästa vecka ska möta vinnaren av Boo och Assyriska United. Vinst där gör att Loket är med när cupen drar igång i vår igen.